По-малко минимални оценки и съответно изпитвания, намаляване на честотата на даване

...
По-малко минимални оценки и съответно изпитвания, намаляване на честотата на даване
Коментари Харесай

Как МОН ще подобрява образованието: по-малко домашни, по-малко изпитвания

По-малко минимални оценки и надлежно изпитвания, намаляване на честотата на предоставяне на домашни и никакви независими задачи през ваканциите.

Това са предложенията на новия екип на просветното министерство. Наредба №11 е част от пакет документи, оповестени за публично разискване, с цел да може измененията да влязат в действие от началото на новата образователна година.

Целта е " да има в самия час повече време за работа сред преподавател и възпитаници, повече време за практическо използване и упражняване на това, което учениците учат ", твърди в изявление за БНР Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН.
По-малко оценки
Променя се минималният брой изпитвания за оформяне на срочна оценка.

" Те ще са 2 или 3 според от броя на часовете, с които се учи предметът. Това не значи, че учителят не може да направи изпитвания, които да надвишават минималния брой. Наредбата не лишава опцията учителят да преценя ", уточни Костадинова.

Целта на МОН била да се постигне формиращо оценяване.

" Не просто оценката като цифрова оценка, а преценка на напредъка на ученика и изтъкване на тези негови страни, които към момента не са усъвършенствани. По този метод и преподавател, и родител ще имат опция да знаят върху какво би трябвало да работи ученикът. Невинаги цифровата оценка е правилният инструмент. Тя демонстрира моментно положение, до момента в който формиращото оценяване демонстрира напредъка. Това би трябвало да се случи в по-голяма степен ", изясни още Костадинова.

Към момента наредбата предвиждала при до два часа седмично по даден предмет - две изпитвания, при над четири часа седмично - четири и повече изпитвания. С понижаване на минималния брой в този момент се давала опция " да няма официални осъществявания на една разпоредба за брой на оценки, да има повече време за извършения в час ".

" Не постоянно цифровата оценка е задоволителна, тя демонстрира моментно положение, до момента в който формиращата оценка демонстрира напредъка ", твърди Костадинова.
По-малко домашни, никакви през ваканциите
Предлаганите промени във връзка с домашните работи гласят, че за  " затвърдяване на нови познания и рационализиране на на практика значими умения преподаващият преподавател може да оставя на учениците за самостоятелното писмено осъществяване отвън образователния час една до три задания ". 

Обемът на дилемите ще се дефинира според от урочните цели и възрастовите особености на учениците, като те може да се дават за цялата паралелка, за обособена група възпитаници от паралелката или за обособен възпитаник.

На учениците от първи до четвърти клас задачи за независимо документално осъществяване по български език и по математика ще могат да се слагат не повече от 3 пъти в една образователна седмица, а по останалите образователни предмети - не повече от един път. 

На учениците от пети до седми и по-късно в гимназиания етап задачи по даден учебен предмет ще могат да се слагат не повече от два пъти седмично, а общо по всички образователни предмети - не повече от 5 пъти за седмица. 

" Задачи за независимо документално осъществяване не се задават през ваканции ", планува още планът.

Така се откликвало на недоволства от възпитаници и родители за свръхнатовареност и че децата не могат да си починат през ваканцията.

Мотивите за намаляването на домашните били същите като тези за по-малкия брой оценки, обясни и Костадинова - " желаеме да се знае, че сме длъжни да работим за положителното на ученика ".

Какви домашни ще дава, щяло да е напълно по преценка на учителя, дали на всички възпитаници или на съответен. Това по никакъв метод не ограничавало свободата на учителя и кой да е размерът на независимите работи.

Проектът за промени планува още да се вкарат независими писмени задания за домашна работа под формата на проучване на избран проблем.

" Да отграничим независимото документално осъществяване, което е за идващ час, от това за проучвателен подходи. "

През ваканциите няма домашни, планове и така нататък, само че това не означавало, че учениците " няма да четат книги или да работят върху себе си ".

До 28 август се одобряват оферти и забележки по предложенията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР